Valmistamme tulosteet pääasiassa PLA- muovista (polylaktidi) joka on ympäristöystävällinen (biohajoava, joskin melko hitaasti, sekä vaatii oikeat olosuhteet) materiaali. Normaaliolosuhteissa ei kuitenkaan ole pelkoa biohajoamisesta. PLA on myös turvallisempi sekä käyttäjäystävällisempi kuin moni muu tulostemuovi. Esimerkiksi ABS muovia tulostettaessa, välittyy huoneilmaan haitallisia kaasuja.

PLA muovia käytetään esimerkiksi vihannesten ja hedelmien myyntipakkauksiin, joten materiaalina se on tuttu kaikille. Materiaalina tarkasteltuna PLA on sitkeä sekä omaa hyvän kulutuskestävyyden. PLA:ta löytyy paljon erilaisina materiaalivariaatioina kuten esimerkiksi puu, metalli, hiilikuituna. Näissä erikoisfilamenteissa on aina jokin tietty %-osuus erikoismateriaalia, jolloin PLA-filamentin ominaisuudet muuttuvat vastaamaan lisättyä materiaalia.

Käyttötarkoitus:
  • Prototyypit- erittäin hyvä prototyyppeihin, jotka eivät vaadi kestävyyttä kovalle mekaaniselle rasitukselle.
  • Lelut – netti on pullollaan erilaisia lapsille tehtyjä lelumalleja ja PLA toimii näihin erinomaisesti
  • Koriste,- kodinesineet – Vastaavasti tarjolla on myös paljon koriste-esineitä, vaaseja, työkaluja yms. joihin suureen osaan sopii PLA hyvin.

FDM tulostusteknologia valmistaa tulosteet tulostamalla kerroksia muovia toistensa päälle. Tästä johtuen riippuen valitusta kerrospaksuudesta, on kerroksien välinen raja enemmän tai vähemmän havaittavissa. Tulostuksen tarkkuuteen vaikuttaa monet tekijät kuten:

  • Miten malli on suunniteltu
  • Tulostajan kyky valita sopivimmat tulostusasetukset
  • Valittu tulostustarkkuus (kerrospaksuus 0.05 – 0.2mm yleensä)
 
Mitä tarkempi tuloste, sitä kauemmin sen tulostaminen kestää. Käytämme lähtökohtaisesti tulostuksissamme 0.2mm tarkkuutta ja tämä on riittävä suuremmaksi osaksi, jotta tulosteissa on hyvä viimeistelypinta. Alla esimerkki tulostuskohteista ja niissä käytetyistä tulostustarkkuuksista.
 
  • Isot mallit 0.2mm
  • Keskisuuret mallit 0.15mm
  • Yksityiskohtaiset mallit 0.15 – 0.1mm
  • Miniatyyrit 0.1 – 0.05mm
 
Täysin sileää pintaa on vaikea saada, mutta 0.07mm kerrospaksuudella tulostetut figuurit ovat erittäin sileitä lähtökohtaisesti.

Tulosteet ovat todella kestäviä. Tulostetut mallit kestävät kovaakin käsittelyä ja ovat täysin verrattavissa vastaaviin kaupanhyllyltä ostettuihin harrastetuotteisiin. Tulostetut mallit voivat olla jopa kestävempiäkin, riippuen käytetystä materiaalista. Normaalikäytössä, malleja ei hajalle saa ellei tarkoituksella yritä.

Kyllä voi! Tulosteita voi maalata aivan samoilla harrastemaaleilla joita käyttäisit kaupastakin ostamiisi malleihin. Kaikki akryylimaalit esimerkiksi toimivat hyvin.

PLA -muovia on mahdollista jälkikäsitellä seuraavilla keinoilla. Tosin, jälkikäsittelyllä on myös helposti mahdollista pilata malli, joten emme suosittele sitä, ellet tiedä mitä teet.

Hiekkapaperi: Voit hioa pintaa sileämmäksi käyttämällä ensin karkeaa (100-200)  ja vähitellen hienojakoisempaa (600) hiekkapaperia, Paperiksi käy normaalit rauta-, puutavarakaupoissa myydyt hiekkapaperit.

Kuumailmapuhallin: Kuumailmapuhaltimella, voi varovasti käyttäen sulattaa mallin pintaa ja poistaa esimerkiksi värivaurioita. Kun PLA -muovia hioo hiekkapaperilla tai leikkaa askarteluveitsellä, tulee valkoinen sisäpinta muovista esille. Kun tämän pinnan lämmittää, vaihtaa se väriä alkuperäiseen väriinsä. 

PLA -muovista tulostetut osat voit kiinnittää tavallisella pikaliimalla.