Prusa MK3s  – FDM tulostin

Prusa on Tšekkiläinen 3D-tulostimien valmistaja, joka on jo 4 vuoden ajan listattu nopeimmin kasvavaksi teknologiayritykseksi Keski-Euroopassa. Prusa valmistaa maailman luotettavampia, edistyksellisimpiä ja laadukkaimpia 3D-tulostimia.

Tsekkiläinen Prusa on FDM tulostimien lippulaiva markkinoilla. Laite on voittanut lukuisia alan palkintoja ja on edelleen suunnannäyttäjä.  Prusa sopii erinomaisesti prototypointiin, tuotevalmistukseen sekä kaikenlaiseen harrastekäyttöön.

Käytössämme olevassa tulostimessa on erikokoisia suuttimia, joilla pystymme tekemään niin pikkutarkkaa tulostusta, kuin nopeita”riittävän” laadun prototyyppejä. Laite pystyy myös tulostamaan useita eri materiaalityyppejä, johon useat markkinoiden kilpailijat eivät pysty.

Tulostimen tekniset tiedot:

  • 1 suutin – Suutinkoko 1.75mm/ 0.25 – 0.6mm
  • Suuttimen lämpötila-alue: 30 – 300+C
  • Lämmitettävä tulostusalusta: 30 – 100+C
  • Materiaalivalikoima: PLA, ABS, PET, HIPS, Flex PP, Ninjaflex, Laywood, Laybrick, Nylon, TPU (joustavat)
  • Tulostusnopeus 200+mm/s
  • Kerrospaksuus 0.05 – 0.4mm
  • Tulostusalue: 25cm x 21cm x 21cm
  • Moniväritulostus (kerroskorkeuteen perustuen)


Polymaker Polysher

3D-tulostusten laatu on yleensä tehnyt niistä jälleenmyyntikelvottomia tai ainakin vähentänyt niiden houkuttelevuutta. Jotta tulosteet olisivat esteettisesti houkuttelevia, olisi niiden muistutettava laadullisesti hyvin paljon kauppojen hyllyltä ostettavia tehdasvalmisteisia tuotteita. Ongelma on yleensä ollut tulosteiden kerrostenvälinen rako. Tulosteiden pinnat ovat epätasaisia ja pinnassa esiintyy muitakin “rosoisuuksia”, jotka johtuvat tulostimen lämmönvaihteluistsa, kalibroimattomasta tulostimesta yms. seikoista.

Hyvin konfiguroitu tulostin ja laadukkaat tulostemateriaalit auttavat parantamaan pintalaatua, mutta aivan sileätä pintaa on vaikea ellei jopa mahdoton saada. Jotkut uittavat tulosteita vaarallisissa kemikaaleissa saavuttaakseen halutun pinnan, mutta tämä on kotioloissa liian vaarallista.

Hollantilainen Polymaker valmisti Kickstarter projektin kautta laitteen, jolla voidaan siloittaa muovin pintaa niin, että se on täysin sileä ja muistuttaa tehdasvalmisteisia tuotteita. Samalla pinta lujittuu ja siitä tulee vesitiivis.