3D-tulostamisen hyödyt lautapelaamiseen

3D-tulostamisen hyödyt lautapelaamiseen

Ajattelin kirjoittaa hieman lautapelaajan näkökulmasta siitä, millaista hyötyä itselle on 3D-tulostamisesta ollut. Ennen wanhaan pelaajan oli pääsääntöisesti tyydyttävä niihin nappuloihin, jotka pelin mukana tulivat, kun taas nykyään on netti pullollaan yrityksiä, jotka tarjoavat laajan valikoiman kustomoituja komponentteja pelaajien käyttöön. Tämä ei ehkä ns. peruspelaajalle ole tarpeen, mutta monet harrastajat haluavat korvata pahvilaatat kestävämmästä materiaalista tehdyillä nappuloilla.

Laajasta tarjonnasta huolimatta ei ehkä juuri sitä haluamaansa nappulaa löydy, tai ehkä  olet tekemässä lautapelin prototyyppiä itse ja haluaisit siihen juuri oikeanlaiset pelivälineet. Tässä kohtaa astuu esiin 3D-tulostaminen. Mikäli sinulla on itselläsi osaaminen hallussa, voit mallintaa haluamasi kaltaisia pelinappuloita, pelilautoja tai mitä vaan apuvälineitä ja joko tulostaa itse tai tulostuttaa palvelun kautta.

Tulostamalla pystyt valitsemaan pelitarvikkeillesi haluamasi värit, tulostinmateriaalilta erilaisia ominaisuuksia kuten puumaisuus, kumimaisuus, metalli yms. vaihtoehtoja on lukuisia. Hyvin suosittua on tehdä pelilaatikoihin sopivia järjestelylaatikoita (Tray), jotka pitävät erilaiset komponentit nätisti paikallaan niin säilytyksen aikana kuin pelatessakin.

Se mikä 3D-harrastuksessa on hienoa on se, että harrastajat jakavat mieluusti tekemiään malleja muille tulostettavaksi ja näin ei sinun itse tarvitse alkaa opettelemaan 3D-suunnittelua tai ostaa tulostinta. Sivustoja, jotka näitä tarjoavat on useita enkä tässä lähde sen enempää niitä listaamaan. Google on tässäkin ystäväsi ja muutamalla hakusanalla löydät helposti haluamasi.

 

Itse esimerkiksi pelaan paljon luolastoseikkailuja, jotka on hyvin miniatyyri / komponenttipainoitteisia pelejä. Usein pelien mukana tulevat materiaalit ovat hyvälaatuisia, mutta esimerkiksi pahviset pelimerkit, hyvin usein korvaan muovisilla. Myös luolien ovet ovat yleensä pahvia ja nämä tulostan myös muovista. Mikäli haluan lisää pelihahmoja, voin tulostaa DLP -tulostimellani niitä. Näin 3D-tulostus avaa rajattomat mahdollisuudet lautapelaamiseen ja pelien laajentamiseen joko oman tai tulostuspalvelun kautta! Tässä esimerkiksi tulostamiani ovia sekä lattialuukkuja. 

Se miten minä voin sinua auttaa tämänkaltaisissa projekteissa on se, että pystyn mallintamaan, tulostamaan, jälkikäsittelemään ja jopa maalaamaan haluamasilaisia tuotteita. Näistä voi tehdä muotteja ja valaa resiiniin, jos vaikka haluat itse myydä tuotteita pientuotantona eteenpäin. Jos siis jonkinlainen peliprotoidea on mielessä tai tarvitset peliisi uusia pelivälineitä, laita viestiä ja katsotaan mikä olisi sinulle paras ratkaisu.

 

 

 

 

Monsteriauto lapselle leluksi

Monsteriauto lapselle leluksi

Tässä yhtenä päivänä selailin Myminifactory sivustoa poikani kanssa ja poika huomasi kuvassa monsteriauton joka kuulemma piti saada tulostettua. Sen verran innoissaan pikkukaveri oli, että olihan työ otettava vastaan. Auto tuli useassa eri osassa ja siinä oli useita liikkuvia osia, kuten koukku takana, renkaat sekä korin yläosa. Latasin tiedostot koneelleni ja aloin suunnitella tulostusprosessia. Alla on seikat, jotka kävin läpi ennen tulostuksen aloittamista.

 • Materiaalivalinta -> käyttöesine joten materiaalin pitää olla vähintään “semi”-kestävä ja tähän voi vaikuttaa vielä muilla tulostustekijöillä.
  • PLA –  Minifactorylta ostamaani PLA -muovia siksi, että väreissä on itselläni hyvä valikoima ja materiaali on oikein hyvä kestoltaankin.
  • NGen Colorfabb Ngen materiaalit.  Ngen materiaalin valitsin lähinnä hopean värinsä vuoksi vanteisiin. Muutenkin materiaali on oikein oivallinen ja helppo tulostaa.
  • PLA Glowfill – Colorfabb pimeähohtomateriaali. Tätä poika halusi kieleen, jotta se hohtaisi pimeässä. Olihan kyse monsteriautosta kuitenkin!
 • Värit
  • Pojan valitsema oranssi, punainen, hopea ja “kerman”värinen pimeähohto
 • Tulostusasetuksien säätäminen
  • Yleensä osaan arvioida sopivat asetukset lennosta ja näin kävi nytkin. Eli nopea analyysi haluttuun tarkkuuteen, kestoon ja homma oli pitkälti selvä. Jokaiselle materiaalille on itselläni vakioasetukset, joita voi helposti hienosäätää.
 • Koetulostus
  • Jokaista projektia edeltää testaus. Tulostin tässä projektissa yhden renkaista, jotta näin miltä asetusten jälki näyttää. Tätä hiotaan niin kauan, kunnes olen tyytyväinen ja varsinainen tulostus alkaa.

Kun olin käynyt läpi yllä olevat kohdat, olin valmis aloittamaan urakan. Kokonaisuudessaan tähän projektiin kaikkinensa kului ~10-15h. Tämä lähinnä siksi, että en pidä kiirettä tarkkuutta vaativissa projekteissa ja näin ollen tulostusnopeus oli alhainen 30mm/s. Tiedostot oli jo valmiiksi jaettu tulostettaviin eriin, joten oli helppo aloittaa homma. Printteri tulille, asetuksien varmistus ja käynnistys.

Projekti sujui mainiosti ja lopputulos on nähtävillä alla olevassa 360 kuvassa. Itse olin todella tyytyväinen ja poikakin uhkasi viedä päiväkotiin lelupäivään. Tarkkuus on muuten tuossa 0.1 micronin kerrosresoluutio, joten kerrosvälit ei kovin selkeästi erotu. Nopeammin olisi projekti valmistunut hieman alhaisemmalla resoluutiolla, mutta nyt haettiin korkeaa laatua.