Tässä yhtenä päivänä selailin Myminifactory sivustoa poikani kanssa ja poika huomasi kuvassa monsteriauton joka kuulemma piti saada tulostettua. Sen verran innoissaan pikkukaveri oli, että olihan työ otettava vastaan. Auto tuli useassa eri osassa ja siinä oli useita liikkuvia osia, kuten koukku takana, renkaat sekä korin yläosa. Latasin tiedostot koneelleni ja aloin suunnitella tulostusprosessia. Alla on seikat, jotka kävin läpi ennen tulostuksen aloittamista.

 • Materiaalivalinta -> käyttöesine joten materiaalin pitää olla vähintään “semi”-kestävä ja tähän voi vaikuttaa vielä muilla tulostustekijöillä.
  • PLA –  Minifactorylta ostamaani PLA -muovia siksi, että väreissä on itselläni hyvä valikoima ja materiaali on oikein hyvä kestoltaankin.
  • NGen Colorfabb Ngen materiaalit.  Ngen materiaalin valitsin lähinnä hopean värinsä vuoksi vanteisiin. Muutenkin materiaali on oikein oivallinen ja helppo tulostaa.
  • PLA Glowfill – Colorfabb pimeähohtomateriaali. Tätä poika halusi kieleen, jotta se hohtaisi pimeässä. Olihan kyse monsteriautosta kuitenkin!
 • Värit
  • Pojan valitsema oranssi, punainen, hopea ja “kerman”värinen pimeähohto
 • Tulostusasetuksien säätäminen
  • Yleensä osaan arvioida sopivat asetukset lennosta ja näin kävi nytkin. Eli nopea analyysi haluttuun tarkkuuteen, kestoon ja homma oli pitkälti selvä. Jokaiselle materiaalille on itselläni vakioasetukset, joita voi helposti hienosäätää.
 • Koetulostus
  • Jokaista projektia edeltää testaus. Tulostin tässä projektissa yhden renkaista, jotta näin miltä asetusten jälki näyttää. Tätä hiotaan niin kauan, kunnes olen tyytyväinen ja varsinainen tulostus alkaa.

Kun olin käynyt läpi yllä olevat kohdat, olin valmis aloittamaan urakan. Kokonaisuudessaan tähän projektiin kaikkinensa kului ~10-15h. Tämä lähinnä siksi, että en pidä kiirettä tarkkuutta vaativissa projekteissa ja näin ollen tulostusnopeus oli alhainen 30mm/s. Tiedostot oli jo valmiiksi jaettu tulostettaviin eriin, joten oli helppo aloittaa homma. Printteri tulille, asetuksien varmistus ja käynnistys.

Projekti sujui mainiosti ja lopputulos on nähtävillä alla olevassa 360 kuvassa. Itse olin todella tyytyväinen ja poikakin uhkasi viedä päiväkotiin lelupäivään. Tarkkuus on muuten tuossa 0.1 micronin kerrosresoluutio, joten kerrosvälit ei kovin selkeästi erotu. Nopeammin olisi projekti valmistunut hieman alhaisemmalla resoluutiolla, mutta nyt haettiin korkeaa laatua.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.